הבל הקלוריות
לפני שנים רבות ספירת קלוריות נקבעה בצורה שונה בהרבה ממה שנהוג כיום, המזון הונח במיכל אטום מוקף מים המכונה "קלורימטר" (ניתן לקרוא עליו בוויקיפדיה).



המים היו מחוממים אז על ידי טעינה חשמלית עד שכל האוכל היה נשרף לחלוטין. העלייה שנבעה בטמפרטורת המים העידה על כמות הקלוריות שבמזון. אז קלוריה היא לא דבר פיזי, זה פשוט מידה של אנרגית החום הפוטנציאלי הכלולה בפריט מזון.


לדוגמא, נניח שאנחנו מכניסים פיצה גדולה בקלורימטר ומפעילים אותו, אם הטמפרטורה של המים עולה במעלת צלזיוס אחת כתוצאה מכך, זה אומר שהפיצה מכילה 1 קלוריה.

מה?!?...פיצה מכילה הרבה יותר קלוריות מזה!


התשובה היא נכון, היא מכילה יותר קלוריות, והסיבה לכך היא כי קלוריות שאנו רואים על תוויות מזון הן למעשה kcals (קילוקלוריות), כלומר 1000 קילוקלוריות = 1 קלוריה.


אז איך המידע הזה משרת אותנו?
 התשובה היא שהוא לא, זה כמעט חסר תועלת לחלוטין, מדוע?
כי לספירת קלוריות אין שום קשר עם התוכן התזונתי של האוכל!


ניקח לדוגמא "קולה זירו", משקאות אלה לא מכילים קלוריות, אך הם מכילים ממתיקים מלאכותיים, אשר נקשרו לסוכרת ורשימה ארוכה של השפעות בריאותיות שליליות אחרות אך לא נכנס לזה עכשיו.
אנחנו צריכים לשאול את עצמנו שאלות כגון:


    איזה מינרלים כלולים במזון?
   האם יש ויטמינים במזון?

   האם יש חומרים כימיים רעילים או חומרים משמרים במזון העלולים לפגוע בגופנו?


ספירת הקלוריות המופיעה על תווית המזון לא תענה על אף אחת מהשאלות הללו, ולכן אין לשים דגש רב על ספירת קלוריות. תיוג של קלוריות על אריזות מזון נועד להסיח את דעתנו מן החלק החשוב באמת, מה המזון מכיל והאם הוא מזין (מבחינת הזנה לתאי הגוף) עבורנו?


נחזור רגע לפיצה שלנו, איך ירגישו רוב האנשים אחרי אכילת הפיצה? האם הם מוכנים לפצוח בפעילות ספורטיבית כלשהי? ברור שלא!


רובם יחוו ירידה קיצונית באנרגיה (שמיועדת כעת לעיכול) וירצו לרבוץ על הספה ולנוח.
אם אנחנו אוכלים משהו שמכיל הרבה אנרגיה, הוא לא בהכרח נותן לגוף שלנו יותר אנרגיה.
היחס בין כמות הקלוריות לכמות האנרגיה שנצברת ממזון, הוא נמוך למדי.
בנוסף, נניח וניצמד להנחיות ארגון הבריאות העולמי לצריכה קלורית של נשים או גברים ונצרוך למשל 2500 קלוריות ביום, האם זה בריא? האם גופינו יכול להמשיך להתקיים מ 2500 קלוריות ביום?
כן...ולא.


זה תלוי מה אוכלים, אם אכלנו חצי חבילת שוקולד המכילה 2500 קלוריות התשובה היא לא, אם אכלנו ירקות פירות עלים ירוקים אגוזים וזרעים המכילים 2500 קלוריות, התשובה היא כן.

קלוריות לא מספקות שום מידע שימושי על השפעות המזון על גופינו. קלוריות הן רק מידה של אנרגיה פוטנציאלית, במונחים של חום שכלול במזון.


שוב, זה תלוי במקור הקלוריות. אין רמה אופטימלית של קלוריות. ישנם מזונות אשר מזינים את גופינו וכאלה שלא. על ידי בחירת מזון אופטימלי לגופנו שעונה על צרכיו אנו נזין את גופינו, נשאר בריאים, נהייה במשקל תקין, לא משנה כמה קלוריות אנחנו צורכים.


כיום, ספירת קלוריות כבר לא נקבעת על ידי שריפת מזונות בקלורימטר, זה תהליך יקר מדי וצורך זמן רב עבור חברות המזון, אז חברות המזון משתמשות בממוצעים לחישוב קלוריות.


לדוגמא:


1 גרם של שומן = 9 קק"ל (קילוקלוריות)
1 גרם חלבון = 4 קק"ל
1 גרם של פחמימות = 4 קק"ל
אז אם מזון מכיל למשל, 5 גרם של שומן, 8 גרם של חלבון ו 9 גרם של פחמימות, כמות הקלוריות המפורטות על התווית תחושב כך:


קלוריות משומן: 5 גרם כפול 9 קק"ל = 45 קלוריות
קלוריות מחלבון: 8 גרם כפול 4 קק"ל = 32 קלוריות
קלוריות מפחמימות: 9 גרם כפול 4 קק"ל = 36 קק"ל
סה"כ קלוריות: 45 קק"ל + 32 קק"ל + 36 קק"ל = 113 קק"ל

אז רגע, מה אני עושה בחדר הכושר אם אני לא שורף קלוריות?
אי אפשר "לשרוף" משהו שלא קיים פיזית!

היות וקלוריה היא לא חומר פיזי, לטעון שאנחנו "שורפים קלוריות" זה לא הגיוני.
מה שקורה בפועל הוא שהגוף שלנו מפרק חלבונים, פחמימות ושומנים כדי שחומרים אלה יהיו זמינים לגוף ויספגו לתוך זרם הדם המשמש את התאים שלנו לאנרגיה.


חומרים שונים דורשים כמויות שונות של אנרגיה לגוף שלנו כדי לפרק אותם. יש קורלציה נמוכה מאוד בין כמה קלוריות משהו מכיל וכמה אנרגיה הגוף שלנו צריך לפרקו כדי שיוכל להשתמש בו.


לדוגמא, ישנם סוגים רבים של חלבונים, כל אחד מאלה דורש תהליכים שונים במערכת העיכול בגוף. התווית על מוצר מזון נרשמת כ"חלבון", ולא לוקחים בחשבון את המקורות של חלבונים אלה.


תזונה המכילה מזונות טבעיים תעזור לנו לרדת במשקל ותספק לנו יותר אנרגיה. ספירת קלוריות היא שטות גמורה ובזבוז זמן. במקום זאת, אנחנו צריכים להתמקד בזיהוי מזונות המכילים ויטמינים ומינרלים שהגוף שלנו צריך. בהחלט חשוב להיות מודעים כמה אנחנו אוכלים, אבל דרך טובה יותר למדוד זאת היא על ידי הקשבה לאותות העדינים שהגוף שלנו שולח לנו בקשר לרעב, לעומת לספור ולמדוד כמה קלוריות אנחנו צורכים.